T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
İSTANBUL / TUZLA - Mimar Sinan İlkokulu

Sıkça Sorulan Sorular

Ock

Soru 1- Çocuğumun olumlu davranış geliştirmesi için ne yapabilirim? Soru 2- Çocuğuma derslerinde nasıl yardımcı olabilirim? Soru 3- Yardımcı kitap almak zorunlu mu? Soru 4- Çocuğumun okuma alışkanlığı kazanması için ne yapabilirim? Soru 5- İlkokulda sınav var mı? Soru 6- Çocuğum akranlarına göre geç ve zor öğreniyor, ne yapmalıyım? Soru 7- Çocuğum özel eğitim sınıf öğrencisi, nasıl davranmam gerekiyor?

Cevap 1- Öğrencilerimiz yakın çevrelerinden veya akranlarından olumsuz davranış edinebilmektedir. Bu bakımdan sınıf öğretmeni ve rehberlik öğretmenlerinin yardımını almak gereklidir. Olumsuz davranışın olumluya dönmesi biraz zaman alacaktır. Sabırlı olmak gereklidir.

Cevap 2- Öğrencilerimizin okula başladıklarında ders kitapları Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak verilmektedir. Ücretsiz olarak verilen ders kitapları sınıflarda öğretim süreçlerinde kullanılan birincil kaynaklardır. Evde ders kitabından çalışma yaptırabilirsiniz, öğretmen tarafından verilen ev çalışmalarında öğrencinize yardımcı olabilirsiniz. Her gün okulda yapılan öğretim süreçleri ile ilgili öğrenciniz ile sohbet edebilirsiniz. Akran öğrenmesi için çocuğunuzun arkadaşları ile ders yapmasına olanak tanıyabilirsiniz. Bunu iletişim araçları üzerinden yapabilirsiniz. eba.gov.tr adresinde bulunan öğretici içeriklerden yararlanabilirsiniz.

Cevap 3- Öğrencilerimizin ihtiyaç duyduğu ders kitapları Bakanlığımız tarafından ücretsiz olarak ders yılı başında verilmektedir. Yardımcı kitap almak veli isteğine bağlı olup okulumuzda derslerde Bakanlığımız tarafından verilen ders kitaplarının haricindeki kitaplar ders kitabı yerine kullanılmamaktadır. 

Cevap 4- Öğrencilerimizin okuma alışkanlığı edinmeleri başarılarını olumlu yönde etkiler. Bu nedenle sınıflarımızda sınıf kitaplığı, okulumuzda okul kütüphanesi bulunmaktadır. Buradan ödünç kitap alıp okuyabilir. Ayrıca evde belirli günlerin belirli saatleri aile kitap okuma saati olarak belirlenebilir. Ailece kitap okuyup okunan kitap üzerinde sohbet etmek olumlu bir uygulama olacaktır. Ayrıca hızlı ve anlamlı okumak sınav başarısını da arttıracaktır. Öğrenciler ilkokul döneminde model almaya yatkındır. Öğrencilerimizin bizi model alması için gerekli çabayı göstermemiz gerekiyor.

Cevap 5- İlkokulda sadece 4.sınıfta yazılı değerlendirme yapılmaktadır. Yazılı değerlendirmenin yanında ders içinde etkinliklere katılmak da değerlendirmede kullanılmaktadır. 1-2-3.sınıflarda yazılı değerlendirme yoktur. Ancak öğretim süreçlerinin belirlenmesine yönelik küçük yazılı değerlendirmeler informal olarak yapılabilmekte olup geri bildirim ve geliştirmeye yönelik olarak kullanılmaktadır. 1-2-3.sınıflarda ders etkinliklerine katılım ve öğretmenin gözlemine göre değerlendirme yapılmaktadır.

Cevap 6- Öğrencilerimizin bazılarında akranlarına göre geç ve zor öğrenenler olabiliyor. Bu durumda sınıf öğretmeni ve rehberlik öğretmeni gerekli yardımı sağlamaktadır. Rehberlik servisini aşan durumlar için öğrencimiz Tuzla Rehberlik Araştırma Merkezine yönlendirilmektedir. Velimizin Tuzla Rehberlik Araştırma Merkezinden alınan randevu saatinde öğrencisini götürmesi büyük önem arz etmektedir.

Cevap 7- Özel eğitim sınıfında eğitim gören öğrencilerimizin okul ve aile desteği almaları çok önemlidir. Sabırlı olmak, küçük başarılarını övmek, desteğe ihtiyaç duydukları zamanda gerekli desteği vermek öğrencilerimizin moral ve mtivasyonunu arttıracaktır.